Upał wielu osobom kojarzy się jedynie z miesiącami letnimi, ale ci, którzy wiele czasu spędzają w kuchni przy przygotowywaniu posiłków, wiedzą, że to problem, który może dokuczać cały rok. Otworzenie okna nie zawsze rozwiązuje problem i nie zawsze jest możliwe. Np. otworzenie okna, gdy na dworze jest mróz to niekoniecznie najlepszy pomysł. Np. dlatego, że z jednej strony dmucha nam gorące powietrze z pieca, a z drugiej zimne zza okna, co dla niektórych jest prostą drogą do przeziębienia.
Rozwiązanie problemu, czyli wentylator
Łatwym rozwiązaniem jest nawet niewielki wentylator, który możemy bez problemu ustawić na szafce, lodówce itp. lub ewentualnie przymocować do ściany. Strumień powietrza, który generuje wentylator, możemy skierować w odpowiednie miejsce, czyli oczywiście na nas. Stwierdzenie „odpowiednie miejsce” oznacza tu jednak także niekierowanie strumienia na otwarty ogień, który pod jego wpływem mógłby zgasnąć i doprowadzić do ulatniania się gazu (jeśli kuchenka nie posiada zabezpieczenia przed takim zdarzeniem). Schładzanie gotujących potraw także nie jest naszym celem, chyba że chcemy je w ten sposób schłodzić już po przygotowaniu. W zastępstwie osobistego dmuchania wentylator sprawdzi się na pewno doskonale. Niepotrzebne wydłużanie procesu przygotowania potraw to także niepotrzebne generowanie kosztów i marnotrawstwo. Sklepy z wysokiej jakości wentylatorami w Grudziądzu znajdziesz na https://www.grudziadzinfo.pl/.
Jak chłodzi nas wentylator
„Chłodzenie” to w tym przypadku zdmuchiwanie ciepłego powietrza, bo wentylatory (w przeciwieństwie do klimatyzacji) nie generują powietrza zimnego. I tu mamy ich przewagę nad otwartym oknem podczas mrozu. W opisywanej sytuacji wentylator zdmuchuje ciepłe powietrze, którego warstewka znajduje się tuż przy naszej skórze (i utrudnia chłodzenie naszego organizmu), a także nie dopuszcza, by powietrze z ognia i gorących potraw przemieszczało się bezpośrednio na nas. Wystarczy popatrzeć na termometr, który znajduje się w pewnej odległości od pieca, by uzmysłowić sobie, że temperatura panująca już w niewielkim oddaleniu od niego jest wyraźnie niższa.
Duży czy mały? Na pewno bezpieczny
Co do wspomnianej wielkości wentylatora, to zawsze znaczenie będzie mieć oczywiście wielkość pomieszczenia kuchennego. W większym łatwiej będzie ustawić większy wentylator, musimy jednak zawsze pamiętać o tym, co zostało wspomniane wyżej, czyli w szczególności o naszym bezpieczeństwie. W odpowiedni wentylator na pewno warto się zaopatrzyć i przestać się niepotrzebnie męczyć.